Graszaad

Gras zaaien is de meest voordelige optie voor het aanleggen van een mooi, groen gazon. Met een beetje geduld bekom je zo het beste resultaat!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Specifieker zoeken:

Kunstgras

Grastegels

Graszaad loont

Koester je gazon

Je gazon zelf zaaien kan vrij eenvoudig en snel gebeuren. Daarnaast geeft het een mooi resultaat en is het ook nog eens de meest voordelige keuze. Niets dan voordelen, toch?

Niet helemaal. Er zijn toch wel wat aandachtspunten die belangrijk zijn; het juiste grasmengsel kiezen, op de juiste moment zaaien, de correcte aanpak gebruiken, …

We informeren je graag hierin en geven je onze aanbevelingen.

Gras zaaien met graszaad

Aanbevolen

Webshops voor graszaad

Wanneer graszaad zaaien - Meisje

De juiste moment

Wanneer kan je gras zaaien?

De beste periode om graszaad te zaaien is in het voorjaar vanaf half april tot half juni en in het najaar vanaf half augustus tot eind oktober. Tijdens deze periodes is de bodem vaak vochtig en voldoende opgewarmd om het graszaad goed te laten kiemen. Daarnaast is de kans op nachtvorst kleiner.

Hou er rekening mee dat ook onkruid vlot groeit in het voorjaar en je deze correct zal moeten bestrijden. In het najaar is dit minder het geval.

Kies een windstille dag uit om je gras te gaan zaaien om te voorkomen dat je graszaad alle kanten opvliegt en de egale verspreiding niet optimaal is.

Graszaad kopen?

De verschillende soorten graszaad

Speel- en sportgazon

Zowel speel- als sportgazon is een sterk grasmengsel dat bestand is tegen intensieve betreden terwijl het er ook mooi uitziet.

Schaduwgazon

Op plaatsen waar weinig zon komt en de grond zowel vochtig als droog kan zijn, kies je voor schaduwgazon.

Herstelgazon

Dit grasmengsel is ideaal vor het herstellen van beschadigd gras. Het kiemt heel snel en is geschikt voor alle grondsoorten.

Ga van start

Hoe zaai je gazon?

1. De grond voorbereiden

Start met het omspitten van  de ondergrond tot zo’n 20-30 cm diepte. Gebruik hiervoor een spade of een (elektrische) bodemfrees.

2. Grondverbeteraar en egaliseren

Verwerk een bodemverbeteraar doorheen de grond. Voor het beste resultaat meng je meteen ook meststof door de bovenlaag. Egaliseer met een hark en zorg voor een aangeduwde grond. Dit kan door aan te stampen of m.b.v. een tuinrol.

3. Het graszaad strooien

Kies de juiste soort graszaad en zaai vervolgens de volledige oppervlakte in de lengte en daarna in de breedte. Probeer zo gelijkmatig mogelijk te zaaien. Je gebruikt hiervoor best een strooiwagen. Hark nadien het graszaad lichtjes in de grond en stamp nog eens voorzichtig aan.

4. Onderhoud

Afhankelijk van het weer zal je het graszaad dagelijks lichtjes moeten besproeien om de bodem vochtig te houden. Het gras maaien doe je pas vanaf 10 cm. Maai de eerste maanden nooit korter dan 4-5 cm.

Speelgazon grasmatten
Grond omspitten
metalen tuinhuis gradient
Graszaad strooien met manuele strooier
Grond met graszaad bewateren
Grasmatten vs gras zaaien

Vergeleken

Gras zaaien vs grasmatten

Twijfel je nog over wat de beste keuze is voor jouw nieuw gazon? We sommen graag de voordelen van beide opties voor jou op:

Zaaien

Grasmatten

Moeilijk kan ook

Kan je gras met de hand zaaien?

Dat hangt volledig af van de oppervlakte van de gazon en de wilskracht om dit doen. Of je het graszaad gaat zaaien met de hand of met behulp van een strooiwagen, de werkwijze is exact dezelfde.

In de eerste plaats zorg je ervoor dat het graszaad zo gelijkmatig mogelijk verdeeld is. Om hiervoor te zorgen zaai je de volledige oppervlakte eerst in de lengte en daarna in de breedte. Aan de randen strooi je best wat extra graszaad om deze te verstevigen. Wanneer je nadien gaat sproeien, doe dit dan met een lichte straal zodat het graszaad niet wegvliegt.

Bewaar voldoende graszaad om nadien kale plekken bij te zaaien.

Gras zaaien met de hand

Biohort tuinhuizen

Design gecombineerd met optimale functionaliteit

Al meer dan 40 jaar vervaardigt en produceert Biohort hoogwaardige metalen tuinkasten en tuinbergingen. Elk model is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren en wordt kosteloos geleverd.

Gras verticulteren

Hou je gazon mooi en gezond

Je gazon verticulteren

Het zaaien van je gras is gelukt en het resultaat mag gezien worden! Nu is het tijd om je gazon goed te verzorgen.

Gazon moet je regelmatig gaan uitdunnen of verticulteren. Daarmee verwijder je het afgestorven gras en het eventuele mos.

Let op: verticulteren doe je pas wanneer je gras ouder is dan 3 jaar. De wortels van jong gras is niet voldoende ingegroeid. Uitdunnen zou meer kwaad doen dan goed.

Aanbevolen

Webshops voor graszaad

Krijg een antwoord

Veelgestelde vragen

Wat met kale plekken in mijn gazon?

Als het gaat om kleine plekken, kan je eenvoudig bijzaaien:

Hoeveel graszaad heb ik nodig per m²?

Gemiddeld kan je 100 m² bezaaien met 3 à 4 kilogram graszaad.

Zorg dat je voldoende graszaad overhoud om nadien nog de dunne of lege plekken bij te zaaien. Koop dus zeker wat graszaad extra.

Graszaad kan je minimaal een 3-tal jaar bewaren. Nadien zal de kiemkracht langzaam afnemen.

Hoeveel water moet ik het gras geven de eerste weken?

Om het graszaad te laten kiemen moet de bodem vochtig zijn. Omdat het net gekiemde gras nog zeer kwetsbaar is, is het belangrijk om de toplaag (10 tot 15 mm) niet te laten uitdrogen de eerste weken na het kiemen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden moet de frequentie van het benevelen verhoogd of verlaagd worden. Bij normale weersomstandigheden is één keer per dag goed bevochtigen voldoende.

Let op: het is beter om één keer goed te bevochtigen dan meerdere keer per dag met een minderen hoeveelheid.

Hoeveel kost graszaad tegenover graszoden?

Veel factoren spelen mee in de prijs van zowel graszaad als graszoden. De oppervlakte van de gazon, het type graszaad of graszoden, de tijd van het jaar, …

Om toch een indicatie te geven, gaan we even rekenen:

Gazon

Anderen bekeken ook